Uit de serie Vogels maken Selfies: de Zanglijster                                         

ROEPTOETERS! 

Nee, het is nog geen lente, maar vogels hebben lak aan door ons vastgestelde datumgrenzen, die hebben het voorjaar allang in de kop als schaatsfanaten nog over  Elfstedentochten fantaseren. Zodra de dagen lengen zitten ze al wat te lispelen. In januari klinken  de eerste serieuze zangoefeningen en in februari  komt het ochtendconcert  op gang.

Een echte vroege vogel is de zanglijster. In dubbel opzicht. Die  begint soms al in januari met het echte zangwerk en ook ‘s ochtends is hij als één van de eerste uit de veren. Ruim voor zonsopgang, als andere vogels  nog dutten,  laten zanglijsters vanaf een hoge post hun uitbundige zang al horen.

 

Mensen   zingen  doorgaans omdat ze dat leuk vinden, maar voor veel vogels ligt dat gecompliceerder. Zonder lied geen griet!  Niet gezongen, geen jongen!   Zonder orkest een leeg nest! Iedereen kent de gezegden wel. Een beetje volume is dan mooi meegenomen. Zanglijsters hebben een luide stem en door al vroeg te beginnen vallen ze nóg beter op. En omdat meneer Zanglijster graag zeker wil zijn van een territorium alvorens mevrouw  te lokken, moet hij al vroeg in het jaar beginnen. Hun zang is eenvoudig te herkennen, niet zo melodieus als van neef merel,  de zanglijster is meer een goedmoedige roeptoeter, die alles wat hij roept ook nog eens herhaalt, meestal drie keer. Vrij vertaald roept hij:

 

Ik ben een mooi  mannetje! 

Ik ben een mooi mannetje!

Ik ben een mooi mannetje!

Ik zoek een leuk vrouwtje!

 Ik zoek een leuk vrouwtje!

Ik zoek een leuk vrouwtje!

Ik ben er klaar voor! jij ook!?

Ik ben er klaar voor! jij ook!?

 Ik ben er klaar voor! jij ook!?

 

Een contactadvertentie dus. Dat is trouwens zo’n beetje de boodschap van alle vogelmannetjes. En onderschat   ze niet, met hun gefluit, geroep, geschreeuw, gekras en gepiep roeren ze rechtstreeks in de hormoonhuishouding van hun vrouwelijke soortgenoten. Die horen er een serenade in waar ze behoorlijk opgewonden van kunnen raken.

Maar bij rivaliserende mannen komen dezelfde  tonen  totaal  anders binnen. Voor hen klinkt het als: 

Oprotten!

Oprotten!

Oprotten! 

Pleur op!

Pleur op!

Pleur op!”

Zingt er één dezer dagen een zanglijster bij in je in de buurt*, luister dan even heel goed wat jíj hoort.

 

(*of luister via deze link)

https://www.vogelgeluid.nl/zanglijster/

 Foto: wz-digital-photography (pixebay)