De Ontgroening van een Eerstejaars Gepensioneerde

Recensies, artikelen en ander nieuws

NRC 3-6-22 

Boekentips in Mezza Magazine, bijlage Algemeen Dagblad, Brabants Dagblad, BNde Stem, Eindhovens Dagblad, De Gelderlander, De Stentor, PZC en Tubantia  (21-5-22) 

Magazine voor oud-medewerkers Nationale Nederlanden (16-9-22)

Klik op de link voor het hele interview: https://www.vo-nn-magazine.nl/vo-nn-3-2022/11-actief-gezond-jaap-kranenborg 

 

Nieuwsbrief  ABP  10-8-22

 

 

Essenburgh, dat onder andere Pensioen in Zicht-cursussen organiseert, heeft een complete oplage van het boek aangekocht en verrijkt met een sympathiek voorwoord.  

ANBO Magazine 1-9-22

Interview in Achmea Pensioenfonds Nieuwsbrief 

“Mensen praten wel eens over pensioen alsof het een groot zwart gat is. Voor mij is het letterlijk en figuurlijk een groot wit vel dat je helemaal vol kunt schrijven.”

 

Hoe ga ik om met de lap vrije tijd?

zondag 3 juli 2022

“Hoe maak je van een enorme lap vrije tijd een bewoonbare tent? Daar heb je tentstokken voor nodig”. Jaap Kranenborg (70) schreef een roman over hoe het is om met pensioen te gaan. Titel: De ontgroening van een eerstejaars gepensioneerde. We verloten 3 exemplaren van het boek.

 

Jaap was zijn leven lang aardrijkskunde-docent

Altijd onder de jongeren, altijd de hectiek van het onderwijs. En dan is het opeens stil. Het pensioen is daar. “Ik had het op school prima naar mijn zin. En opeens vielen al die contacten weg. Dat leek me wel pittig, maar dat viel reuze mee. Ik was ook wel benieuwd naar mijn nieuwe, gepensioneerde leven. Ik ben er heel open aan begonnen. Nieuwsgierig. In het begin voelde het als vakantie. Ik ben van alles gaan uitproberen: reizen, cursussen, vrijwilligerswerk.”

 Jaap ziet zijn pensioen als een ontdekkingsreis

“Dat was het eerste jaar zo, en nu, vijf jaar later, nog steeds. Ik doe nog altijd nieuwe dingen. Als mensen me vragen hoe ze hun pensioen het beste kunnen aanpakken, raad ik ze aan om vooral plannen te maken. Je moet niet afwachten. Het stellen van doelen zijn de tentstokken die je nodig hebt om van die enorme lap tijd een bewoonbare tent te maken.”

Een van de doelen van Jaap was schrijven

Al eerder publiceerde hij 2 boeken. “Mensen praten wel eens over pensioen alsof het een groot zwart gat is. Voor mij is het letterlijk en figuurlijk een groot wit vel dat je helemaal vol kunt schrijven. Door plannen te maken en doelen te stellen houd je je eigen verhaal gaande. Als er geen verhaal meer is, dan rest alleen het wachten. Dat moet je niet hebben. Je moet zelf zin geven aan je leven.”

 De roman is humoristisch en ontroerend

Het boek is een relaas over het ‘gevreesde’ eerste jaar van het pensioen. Hoofdpersoon Maarten ervaart tegenstrijdigheden maar leert er mee omgaan. Jaap: “Het is natuurlijk wel de laatste levensfase die je ingaat. Dat roept allerlei vragen op.”

Volgens Jaap is het voor tachtig procent autobiografisch. “Het fijne van de romanvorm is dat je de vrijheid hebt om de inhoud hier en daar wat aantrekkelijker te maken voor de lezer. Bijvoorbeeld over het gevoelsleven. Maarten heeft als hoofdpersoon meer moeite met zijn pensioen dan ik er zelf mee heb. Maar verder is er vooral veel gelijkenis met mijn leven. Maarten is gaan reizen, cursussen gaan volgen, vrijwilligerswerk gaan doen, precies wat ik zelf ook heb gedaan. Alleen net wat leuker opgeschreven.”

We verloten 3 boeken!

Wil je ‘De ontgroening van een eerstejaars gepensioneerde’ ook lezen? We verloten 3 boeken! Klik hier om je gegevens achter te laten, zodat je kans maakt op de roman.

Wie weet ben jij 1 van de 3 gelukkigen en zit jij binnenkort te lachen om de herkenbare situaties. Niet gewonnen? Je kunt de roman natuurlijk gewoon in de boekwinkel vinden, of online kopen als e-book, luisterboek of paperback bij onder andere Bruna of Bol.com.

 

https://www.pensioenfondsachmea.nl/.../hoe-ga-ik-om-met.../

23-3-22 Blijtijds Magazine 

België 23-3-22

Het Nieuwsblad . Later tevens in de Gazet van Antwerpen en De Morgen

 

 

10-3-22
Podcast Zoeken  naar Boeken aflevering 8:

https://open.spotify.com/episode/?si=nRrHp3D3RYed_pfIuFv_eA&utm_source=copy-link 

 

8-3-22

Algemeen Dagblad, Brabants Dagblad, BN de Stem, Eindhovens Dagblad, De Gelderlander, De Stentor, PZC en Tubantia. 

Margriet 23-2-22

NPO5 Lunch lekker met Daniel Dekker 11-2-22

25-2-22 Radio RickFm  (Amstelland)