Hoezo wijst de wulp naar z'n gulp?!

Wulp ontmoet Kluut (acryl op papier)

 

Een wulp wijst naar zijn gulp,’ hoorde ik laatst weer. Het ging over mij. Dat ezelsbruggetje schijnen mensen nodig te hebben om me te onderscheiden van de kluut. Persoonlijk vind ik dat nogal beledigend,  want hoe kun je mij als wulpse wulp nou verwarren met zo’n suffe kluut? En het bruggetje klopt ook niet, want ik draag niet eens een broek! Haha!

 

De kluut lijkt sowieso niet op me, die is zwart-wit en mijn verenkleed kent vele subtiele tinten bruin, oker, beige, noem maar op. Daarnaast zijn wij wulpen veel groter, we zijn zelfs de grootste steltloper alhier en bezitten ook nog eens de langste snavel. Die van mijn vrouw is trouwens nog langer dan die van mij, en dat wil ze graag weten ook! Maar dit terzijde.

 

Met die uiterst gevoelige snavel kunnen we ver de bodem in om voedsel te zoeken en dat ie omlaag gebogen is komt goed van pas om wormen uit de grond te halen. Veel praktischer dan zo’n rechte snavel. Trek die pieren maar eens met zo’n spits ding loodrecht de grond uit! Ik moet altijd lachen als ik zulke steltlopers zie hannesen, ze moeten zich schrap zetten en dan helemaal uitrekken! Ook  ’s winters zijn we met onze lange kromme snavel in het voordeel. Eetbare beestjes kruipen dan diep de bodem in en als  er zo’n rechtsnavelige aan komt stappen, voelen  of horen ze dat en kruipen ze nog dieper weg, zodat die er niet meer bij kan. Onze snavel gaat zover voor ons uit dat we ze al hebben doorgeslikt voor ze ‘hé een wulp!’ hebben kunnen denken.

 

Tja, en dan die kluten met hun omhoogwijzende spriet! Veel meer dan in het water maaien om daar ongewerveld grut, garnaaltjes en insecten  uit te zeven kunnen ze er volgens mij niet mee. Maar dat vinden ze waarschijnlijk genoeg. Wij wulpen kunnen onder stenen zoeken, halen moeiteloos mossels de grond uit. Kluten moeten op hun kop gaan staan om hun snavel de grond in te krijgen, haha! Nou, is dat allemaal echt zo moeilijk om te onthouden?  Hebben niet alleen ezels bruggetjes nodig?  Maar vooruit dan, beste mensen, als dat de enige manier is om ons niet te verwarren: ik ben een wulp en wijs met mijn snavel in de richting van mijn denkbeeldige gulp. En de kluut? …Die heeft een omhoog gebogen fluut! 

Nieuwe Meerbode 1-5-2024:

Foto's Pixebay. Wulp: Aiden Semmens;  Kluut: Illuvis