Open Brief van een Ekster

Uit de serie: Vogels nemen Selfies (acryl op papier)

 

Beste lezer,

Het valt me op  dat deze stukjes altijd gaan over populaire  vogels en  nooit eens over  eksters, terwijl uw kennis over ons best eens bijgespijkerd zou mogen worden. Daarom deze brief.

 

Om te beginnen: wij  zijn geen domme herrieschoppers, we zijn (net als u) intelligente wezens. We verbergen overal voedsel en weten dat na lange tijd zonder appje of kaart exact terug te vinden. En als we in een spiegel kijken, weten wij dat we onszelf zien en niet een soortgenoot. Dat snappen verder alleen mensapen, dolfijnen en olifanten. En u ook, mag ik hopen. Net als u maken we veel herrie, kunnen we luid schetteren, maar ook schitteren. Luister maar eens hoe we elkaar in het voorjaar gevoelig toezingen. Ikzelf ben daar toevallig erg goed in en dank er zelfs een bijnaam aan.  De herrieschoppers zijn meestal jongeren, die trekken hun eerste drie levensjaren in jeugdbendes rond.  Ook daar kunt u  over meepraten.

 

 U moppert dat er steeds meer van ons komen, maar dat geldt juist voor u,  terwijl wij met de helft minder zijn dan veertig jaar geleden. Misschien denkt u dit doordat we meer nesten bouwen dan we gebruiken. Daarmee foppen we kraaien en roofvogels (en dus kennelijk ook u), die onze eieren en jongen proberen te roven. Net als uw huizen zijn onze nesten heel ingenieus geconstrueerd, met een dak en een  verborgen ingang. Toegegeven, ook wij grijpen wel eens een eitje of jong vogeltje, we zijn nu eenmaal geen vegetariërs  (u wel?), maar doorgaans eten we insecten,  regenwormen, zaden en  bessen. Verder ruimen we uw troep op, zoals patat, brood en  kadavers van door u doodgereden dieren. En we redden meer jonge vogeltjes dan we oppeuzelen, want we waarschuwen ze tegen roofvogels en uw bloeddorstige huiskat. Mede door die roofvogels wonen we liever in stedelijke gebieden dan in het bos, want ook wij zijn  slachtoffer, vooral van die k****haviken.

 

Nee, onze levens zijn niet zo zwart-wit als u denkt. Wijzelf trouwens ook niet. Bekijk ons maar eens goed, dan zult u behalve zwart-wit een heel palet aan iriserende kleuren zien, marineblauw, warm paars, smaragdgroen. U hebt misschien een hekel aan ons, maar wij eksters willen graag met u samenleven. We hebben meer gemeen dan u denkt.

Hoogachtend, ‘Elvis’ Ekster.

(Met dank aan Jaap Kranenborg, die zo vriendelijk was zijn columnruimte af te staan.)

 

https://www.vogelgeluid.nl/ekster/?type1563 

Nieuwe Meerbode 17-11-23