Acryl op papier 

50 tinten grijs in de bosjes

(oftewel het veelkleurige liefdesleven van de heggenmus.)

De heggenmus is vermoedelijk  de onbekendste van de algemene broedvogels in Nederland. Een echte tuinvogel, die zelfs in versteende, aangeveegde ‘tuinen’ soms voedsel  weet te vinden. Al vroeg in het voorjaar kun je ze hun metalige, ietwat breekbare liedje horen zingen. Het klinkt een beetje alsof ze aan het oefenen zijn om versneld een vinkenslag na te bootsen, maar daarvoor uiteindelijk de kracht missen. Vaak wordt hun bescheiden bijdrage aan het  Groot Voorjaars Vogelkoor overstemd door het vocale geweld van merels, lijsters, winterkoninkjes en vinken.

 

Rustig, onopvallend  en ondanks de naam geen familie van de huismus. Een bruin met grijs vogeltje  dat vliegen maar zozo vindt en liever wat in het struikgewas en over de grond scharrelt. Een grijze muis. Heggenmuis was wellicht een betere benaming geweest.

 

Maar het liefdesleven van dit grijze muisje kent vele tinten grijs. In de vogelwereld wordt partnerschap voor langere tijd  heel gewoon gevonden, maar de jongen in de nesten van zulke vogelstellen hebben dikwijls verschillende vaders. Want met de trouw nemen vogels het niet zo nauw. Heggenmussen gaan daar zelfs naar vogelbegrippen vrij ver in. Als ze de lente in hun bol hebben, paren ze dagen achtereen meerdere keren per uur, en niet alleen met hun vaste partner. Als mevrouw even niet kijkt, doet meneer het met de buurvrouw. En zij met de buurman.  Dat is al gebeurd voor je er erg in hebt, het is net of ze even haasje-over doen. Als voorspel probeert meneer soms met zijn snavel het sperma van andere mannetjes uit de cloaca van mevrouw te krijgen. Mevrouw laat dit schijnbaar passief passeren, want ach, zij heeft weer trucjes om een deel daarvan toch veilig te stellen.

 

Dit alles gaat overigens niet ten koste van de romantiek, want als je heel goed luistert kun je zo’n mannetje in de bosjes een serenade horen fluisterzingen  tegen zijn vrouwtje. En in tegenstelling tot veel vreemdgangers  in de vogel- én mensenwereld kennen ze hun verantwoordelijkheid. Heggenmussen vinden het heel normaal dat meerdere mannetjes helpen de jongen uit één nest groot te brengen. Genoeg redenen toch maar eens op die grijze heggenmuisjes te letten. Er gebeurt sowieso veel meer in de bosjes dan vaak wordt gedacht…

 

https://www.vogelgeluid.nl/heggenmus/

 

 

 

                                                                                            Foto: Oldiefan, pixabay